Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

"Атомстройекспорт" достави оборудването за "Белене"

То вече е в България

Компания "Инкотек Карго" по договор с "Атомстройекспорт" завърши доставката на основното оборудване за изграждането на АЕЦ "Белене". 

Съставът на партидата включва 33 единици на извънгабаритни и тежки товари с тегло от 77 до 327 тона. 

Общият обем на превозите е в размер на 8857 куб метра, общото тегло - 4043 тона, а броят на товарните гнезда - 218.

Превозът на първата партида от оборудването се е извършил по маршрута: ПАО „Ижорски заводи“ - пристанище Санкт Петербург - пристанище Констанца, Румъния – специализиран причал за АЕЦ „Белене“, България – площадка за съхранение на АЕЦ „Белене“.

"Инкотек Карго" подписва договора за доставка с "Атомстройекспорт" на 18 януари 2017 г. Извозването на оборудването започва на 20 януари и цялата партида трябва да бъде предадена в срок до 31 март 2017 г. В сайта на доставчика детайлно е описан целия процес по маршрута. 

От "Инкотек Карго" съобщават, че на 28 март 2017 г. е завършена доставката на оборудването до кея на АЕЦ "Белене". След това партидата е транспортирана до площадката за съхранение. 

Официална информация за доставката на оборудването за спрения проект АЕЦ "Белене" от българското Министерство на енергетиката няма. Служебният министър Николай Павлов няколко пъти е коментирал, че цялото оборудване се очаква да пристигне до края на август 2017 г. Ясно е само, че транспортът на съоръженията е поет от руската компания като това е част от договора. 
Принтирай