Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 
Снимка: Личен архив
Игор Левин:

Хората са ресурсът за всяка иновация

Първите винаги печелят, но цената да си преди всички други е голяма

Мая Цанева, 22 Май 2017 07:22 Увеличи текста Намали текста

Игор Левин е основател на фирмата „Електросфера“ с бранда Antelope Audio ,  световен лидер в дигиталните аудио технологии. Фирмата е основана в България от Левин, който за първи път в света въвежда използването на атомен часовник в музикалното инженерство като радикална иновация. Целият цикъл на разработка и производство се осъществява в България. Технологиите на фирмата се използват от най-големите звукозаписни студия в САЩ, Великобритания и Япония, Грами изпълнители и при озвучаването на високотехнологични филми като „Аватар“, Междузвездни войни“ и др. През 2016 г. компанията спечели награда в категорията „Пазарно лидерство“ на 12-я Конкурс за иновативно предприятие на годината“, организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България.

Г-н Левин,  защо решихте да развивате иновативен бизнес именно в България? Страната ни не беше популярна дестинация за новатори пред 15  години?

Преди да направя този избор, имах онлайн контакти с няколко български софтуерни и хардуерни инженери по повод на изпълнението на различни инженерни проекти. През 2004 г. се  поинтересувах се от България. Страната имаше добри перспективи за предстоящо приемане в ЕС, което да гарантира политическа устойчивост за бизнеса. Течеше процес на реформи в посока на намаляване на административната тежест  и стимулиране на инвестициите. Реших да опитам със създаване на иновационен бизнес в България и да дам възможност на малък екип млади и талантливи инженери да развива потенциала си. Учредих „Електросфера“ през 2004 г. и през 2005 г. стартирахме развоя на нов дигитален аудио продукт, доразвиващ моя разработка под бранда Antelope Audio. Събрах екип онлайн и първоначално работехме месеци наред чрез дистанционна връзка – аз в САЩ, те в България. Имахме напредък, който ме мотивира да дойда на място и да поема сам управлението на екипа, да го разширявам и напътствам. Завършихме проекта за първия продукт на Antelope Audio - Isochrone OCX и го пуснахме на пазара през 2007 г. Оттогава  живея основно в София. Повече четете в бр. 73 стр. 46 на сп. "Икономика"
Принтирай