Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 
Снимка: МИ

MAHLE разширява производството си

У нас тя работи с дъщерната „Бер-Хелла Термоконтрол“

14 Септември 2017 11:08 Увеличи текста Намали текста
Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – немската MAHLE, планира ново разширение на производството си в България. Това стана ясно на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна.

В момента в България оперира дъщерното им дружество „Бер-Хелла Термоконтрол“ (BHTC), което работи в Индустриална зона Божурище. Към момента в него работят 400 човека като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои, е станало ясно по време на срещата.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа на държавата в реализирането на тези планове“, подчерта заместник-министър Манолев. По думите му основен приоритет на екипа в Министерството на икономиката е развиването на индустриалните зони. „В кратки срокове успяхме да решим някои от натрупалите се през годините проблеми със зона Божурище, като към момента се работи за изграждане на железопътен терминал към нея и подобряване на връзките с публичния транспорт.  Също така се развива инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор и производителите на части и компоненти“, допълни той.

Заместник-министър Манолев представи и мерките за намаляване на административната тежест от страна на правителството и насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. „При откриване на своето производство вече веднъж сте се възползвали от насърчителните мерки като стратегически инвеститор, но при толкова сериозна нова инвестиция, можете да го направите отново“, обясни той.

С новата инвестиции България ще се превърне в един от основните производствени центрове на MAHLE. На срещата присъстваха и Кай Люке, ръководител на направление Външни отношения на MAHLE и Томас Шулте, президент и главен изпълнителен директор на дъщерната им компания BHTC. MAHLE има годишен оборот от 12,3 милиарда евро, а за нея работят 77 000 служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центрове по света.
Принтирай