Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Морков или тояга за повишаване на квалификацията

Развитието на умения трябва да се насърчава

Татяна Явашева, 19 Юни 2017 07:24 Увеличи текста Намали текста

България е страна на парадоксите, като и сферата на квалификацията на кадрите не прави изключение от това „правило”. Работодателите се оплакват от липсата на квалифицирани специалисти, но малко от тях се грижат уменията на техните работници и служители постоянно да се подобряват. Дори хората сами да инвестират в надграждането на своята квалификация, системата на заплащане най-често не отчита този факт чрез увеличаване на заплащането. Изключения има, колкото да потвърдят „правилото”.

В България няма инструменти, които да мотивират хората на наемния труд да повишават квалификацията си, твърди Иван Нейков, бивш министър на труда и социалните грижи. Според него, ако има надежден стимул, с който да се гарантира, че заплатите ще растат пропорционално на квалификацията, хората ще са готови на повече усилия за надграждане на знанията си. Като цяло работодателите все още търсят високопроизводителна работна ръка, готова на ниски заплати, но пазарът на труда вече е отворен. И така се влиза в порочния кръг на липсата на кадри, тъй като хората в търсене на по-добро заплащане станаха и по-мобилни. А само преди няколко години бяха упреквани, че чакат добрата работа да отиде при тях, вместо те да отидат при нея.

Морков или тояга за повишаване на квалификацията – е въпрос, който получава ясен отговор от самия пазар на труда, независимо дали ни харесва.Повече четете в бр. 74 стр. 42 на сп. "Икономика"
Принтирай