Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Неподвластният на времето цветен Колмар

Градът е известен като „столица на елзаското вино“

Преслава Георгиева, 20 Март 2017 07:18 Увеличи текста Намали текста

В подножието на планината Вогези в Елзаската равнина на Североизточна Франция се намира очарователният град Колмар. Разположен сред лозови масиви, на 170-километровия туристически маршрут „Път на виното в Елзас“, той се смята за столица на елзаското вино. Колмар е третата по големина община в област Елзас и административен център на департамент О Рен.

Градът се радва на мек полуконтинентален климат и на непокътната природа в Горнорейнската долина, изобилстваща от девствени гори и живописни езера.

Със своите 67 000 жители, Колмар е успял да запази своя провинциален чар и предлага на гостите си един вълнуващ поглед към 10 века европейска история. Старата му част е "защитена територия" с чудесно запазени сгради и паметници, старателно реставрирани и поддържани през годините. Разходката из приказния лабиринт от тесни калдъръмени улички или квартала с каналите е като своеобразно пътуване назад във времето. Традиционните полу-дървени къщи, пищно украсени с цветни саксии, са с типична елзаска архитектура – от цветните рибарски къщи около Рибарския кей до изисканите стари бюргерски къщи от 16 и 17 в.

Принтирай