Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Нов стар директор на Летище София

Връща се Пламен Станчев, който оглавяваше дружеството при кабинета Станишев

Новият изпълнителен директор на Летище София е Пламен Станчев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Станчев заемаше този пост в периода 2006-2010 г., по времето на кабинета на Сергей Станишев. 

Станчев беше отстранен от първото правителство на ГЕРБ през 2010 г. заради множество сигнали за нарушения и злоупотреби. 

Досегашният директор Христо Щерионов е сменен със заповед на министъра на транспорта Христо Алексиев и е назначен за главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

Досегашният директор на ГД ГВА Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция „Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация.

През август 2010 г. тогавашният министър на транспорта Александър Цветков освободи Станчев, който управляваше летището в продължение на 5 години, а за този период имаше проблеми със сметосъбирането, с броя на пътниците и с финансовите резултати на летището. Тогава не бяха посочени официални мотиви, но неофициално смяната бе продиктувана от множеството установени от различни институции нарушения и злоупотреби по време на неговото управление. 

Проверки на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г. и на транспортното министерство от началото на 2010 г. отриха  сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с мили. Одитите бяха изпратени на прокуратурата, но до дело така и не се стигна.

Проверката от началото на 2010 г. установи нарушения в две обществени поръчки на обща стойност 8.5 млн. евро, възложени от ръководството на "Летище София" ЕАД. Едната е за почистване на Терминал 2, а другата за изграждане на шумозащитен екран на площадка за изпробване на авиационни двигатели. 

Държавното обвинение проверяваше и случай с неотчитане на такси за преминаване на пътници през търговския ВИП на летището, които са ощетили дружеството с 2.24 млн. лв., описан в одит на АДФИ.

Името на Пламен Станчев бе замесено и в скандал със злоупотреби с огромни суми за процесуалния представител на летище София в арбитража с кувейтската компания МАК/АДМАК, която изгради новата писта на столичния аеропорт. Искът на кувейтците бе за 32 млн. долара и в последствие бе намален на половина.

Принтирай