Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Обявиха дата за Brexit

Великобритания активира член 50 на 29 март

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС.

„Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Обединеното кралство ще задейства член 50 на 29 март”, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции.

Малко след като задейства член 50, премиерът Мей ще се обърне към Камарата на общините в британския парламент, за да обяви официално целите си при преговорите. Очаква се уточненията по условията за напускане на Общността да продължат около 2 години.

Правителството иска преговорите да започнат възможно най-скоро, но „напълно оценява правото на останалите 27 държави в ЕС да оформят позицията си“.

Бен Райт от BBC заяви, че очаква писмото, уведомяващо Брюксел за напускането, да бъде кратко, най-много 2 страници. Мей ще го използва, за да потвърди своите основни цели - излизане от общия пазар, но постигане на взаимно изгодно споразумение за търговията и др. 

Междувременно германският външен министър Зигмар Габриел призова за установяване на специални отношения между ЕС и Великобритания. Brexit може да послужи като модел за връзките на съюза с други държави в дългосрочен план, предположи той в интервю за германския седмичник „Шпигел”.

„Европа е нашето общо бъдеще”, смятат да заявят 27-те лидери на Европейския съюз в Рим тази седмица въпреки Brexit.

Проектодокументът от страница и половина, с който Reuters разполага преди срещата в чест на 60-годишнината на съюза, озаглавен „Римска декларация”, е израз на усилията на 27-те да очертаят курс за бъдещето, след като Великобритания напусне през 2019 г.

„Ние сме твърдо решени да направим ЕС по-силен и по-устойчив, чрез още по-голямо единство и солидарност. Единството е както необходимост, така и наш свободен избор”, пише в проектодекларацията.

Принтирай