Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Отново обмислят данък върху вредните храни

Българите пушат, пият и не спортуват, сочат данните на МЗ

Държавата отново обмисля въвеждането на законодателство срещу вредните храни. Подготвя се проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. Ще се водят и преговори с производители на хляб и мляко за намаляване на количеството сол, както и за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов, който представи състоянието на сектора "Обществено здраве", проблемите в него и потенциалните им решения.

Два пъти по-висока смъртност от средната за Европейския съюз е отчетена в България, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

Основната причина за високата смъртност в България са сърдечно-съдовите и раковите заболявания, заради които 65,4% от хората си отиват. 

Тютюнопушенето е друга причина. Всеки трети българин пуши, а всеки четвърти пие алкохол всеки ден. Употребата на алкохол започва още на 13-годишна възраст, а пушенето на 16-20 години, сочи проучването "Обществено здраве", което представя проблемите в здравния сектор у нас. 

Средната продължителност на живота у нас е 74,5 години, при средна за ЕС 80,87 години. В България се отчита рязък спад на ръждаемостта до 9,2% на 1000 души. 

Данните на Министерството показват, че 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. В България е превишена и консумацията на сол, което води до увеличаване броя на хората с наднормено тегло. При децата от 5 до 19 г. с наднормено тегло са до 26%, а затлъстелите са до 19,8%. При възрастните от 20 до 59 г. е с до 34%, а затлъстелите са 29,1%. 
Принтирай