Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 
Теодора Атанасова:

Родният пазар „отеснява“ за мениджърите

CEO Search привлича ръководни кадри

Мая Цанева, 17 Юли 2017 07:22 Увеличи текста Намали текста

Теодора Атанасова е управляващ партньор в българската компания CEO Search, която през април се присъедини към IIC Partners Executive Search Worldwide, една от десетте най-успешни световни организации за привличане на ръководни кадри. Това е първата българска HR практика от 10 години насам, която става член на мрежата. IIC Partners разполага с 54 представителства в 36 държави в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Г-жо Атанасова, IIC Partners стъпва на българския пазар след близо 10-годишно отсъствие, защото вижда потенциал на националния пазар както като работодатели, така и с качествени кандидати. Върху какво се базира тази оценка? Какво е динамиката на националния пазар?

Нашите партньори виждат България като икономически стабилна страна в региона, интересна за играчите от някои от водещите икономически сектори (IT, дигитални технологии, телекомуникации, аутсорсинг, производство). В последните над 20 години се изгради поколение от мениджъри, натрупали опит във водещи международни организации, конвертируеми професионалисти, отворени да работят в различни държави. За част от тях родният пазар „отеснява“, така че е логично да потърсят възможности на друго ниво или в друга локация.

От друга страна, има и успешни български бизнеси, които търсят начин да разширят присъствието си в чужбина чрез отваряне на офиси в други държави. Мениджърите са конкурентни и като компетенции, и ценово на своите колеги в други държави. Те по-трудно се реализират в други държави, но процесът се ускорява. Именно в такива случаи IIC Partners може да бъде особено полезна.Повече четете в бр. 75 стр. 86 на сп. "Икономика"
Принтирай