Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 
Н.Пр. Петко Дойков:

В Индия има успешни български инвестиции

Amity Universtity планира обучение на български

Ния Илиева, 17 Април 2017 08:06 Увеличи текста Намали текста

Петко Дойков е роден на 31 януари 1964 г. От 29 април 2014 г. е  посланик на Република България в Република Индия.

Преди това е заемал постовете на генерален директор по двустранните отношения (октомври 2013 – април 2014) и директор по политиката за сигурност (юни 2012 – септември 2013) в Министерството на външните работи на Република България.

От 2008 г. до 2012 г.  бил посланик на Република България в Тунизийската република. На по-ранен етап в кариерата си посланик Дойков е заемал позицията на директор за Близкия изток и Африка в Министерството на външните работи на Република България (2004–2008).

Посланик Дойков е носител на Ордена на Тунизийската република (2012 г.), както и на Златен почетен знак на министъра на външните работи за дългогодишна безукорна служба в системата на МВнР (2014 г.)

Притежава магистърска степен по международни отношения с владеене на чужд език (арабски) от Московския държавен институт за международни отношения, Руска федерация (1985–1991) и магистърска степен по бизнес администрация (МВА) от  UnitedBusinessInstitutes, Брюксел, Белгия (2000–2002).

Г-н Дойков, как се развиват отношенията между България и Индия и кое е това, което свързва нашите две страни?

Контактите между България и Индия имат дълга история. През 2014 г. отбелязахме 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения. През целия този период сме се радвали на ползотворно сътрудничество в редица сфери от взаимен интерес. Колкото и отдалечени да са двете страни една от друга, колкото и различни да са двата народа, има и неща, които са присъщи и за нас, и за тях. И ние, и те можем да се похвалим с високи постижения в сферите на висшето образование, информационните технологии и др. Индия е една от интересните за българските туристи дестинации,а посолството ни в Делхи полага системни усилия за изграждане на положителния образ на нашата страна сред по-широки кръгове от многобройното и разнообразно индийското общество. Днес Индия преминава през дълбоки промени. Новото индийско правителство си е поставило амбициозни цели. Конкуренцията между отделните страни за запазване и разширяване на позициите им в Индия става все по-силна. Нашата задача сега е да реагираме адекватно в тази бързо променяща се и нова среда и да се утвърдим като интересни и привлекателни в списъците с приоритетите на индийските ни партньори.Повече четете в бр. 72 стр. 40 на сп. "Икономика"
Принтирай