Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

В САЩ наредиха свалянето на руския софтуер на "Kaspersky"

Причината е съмнение в кибершпионаж

14 Септември 2017 08:42 Увеличи текста Намали текста
В САЩ наредиха да се спре използването и да се премахнат софтуерните продукти на руската Kapersky Lab от компютърните системи на всички правителствени институции.  

Заповедта е дошла от американското Министерство на вътрешната сигурност с мотива, че може да съществуват връзки между служителите на Kaspersky и руското разузнаване. Директивата на ведомството гласи, че всички продукти на фирмата трябва да се отчетат в срок до 30 дни, да се премахнат до 60 и използването им да спре до 90 дни.

„Връзките между някои служители на Kaspersky и руското разузнаване и други правителствени агенции, както и от даденото от руския закон разрешение разузнавачи да искат съдействие от Kaspersky е обезпокоително”, коментират от министерството, цитирани от bTV.

От базираната в Москва компания отричат да са свързани с правителствени служби, като изтъкват, че няма доказателства за обвинения в кибершпионаж от страна на Русия. Въпреки това казусът провокира много търговци в Съединените щати да изтеглят продуктите на Kaspersky. 
Принтирай