Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Васил Божков купи Телефонната палата в София

Сделката е на стойност 17,3 млн. евро

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (Vivacom) продаде Телефонната палата в София на компанията "НГ Проперти" ЕАД, съобщават официално от дружеството. "НГ Проперти" е собственост на компанията "Ню геймс" на бизнесмена Васил Божков. "Ню геймс” е оператор и на многобройните лотарийни игри под марката "Национална лотария". От копие на нотариалния акт, публикувано от „Студия Трансмедия“, сделката е на стойност 17.3 млн. евро и е вписана на 27 април, 2017 г. 

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България”, се казва в изявлението.

Плановете са емблематичната сграда на Телефонната палата да се превърне в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата, добавят от компанията.

„Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата”, пише още в съобщението.

В началото на месец март, 2017 г. сградата на ул. „Гурко” бе предложена на търг, който се организира от консултантската компания за бизнес имоти Forton.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в идеалния център на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. „Гурко“ 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това бе вторият опит на БТК да продаде сградата, която явно вече не е необходима на телекома. През 2010 г. операторът избра за купувач на Телефонната палата ирландската група за инвестиции в имоти West Incorporate. За сделката тя предложи 22.5 млн. евро и обеща да инвестира в културния паметник 100 млн. евро. Продажбата обаче се провали, защото ирландската група така и не изплати парите по сделката.

Принтирай