Moscow
Tokyo
Sofia
London
New York
 

Юнкер: До 2025 г. в ЕС може да има 30 държави

Председателят на ЕК иска еврото във всички държави от блока

13 Септември 2017 11:27 Увеличи текста Намали текста
До 20205 г. в Европейския съюз може да има 30 страни-членки. Това заяви председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч по повод откриването на есенния политически сезон пред Европейския парламент в Страсбург. 

Председателят на ЕК настоя еврото да стане национална валута във всички държави, които са членки на Блока, включително и в по-бедните страни от Източна Европа. Юнкер апелира за засилено сътрудничество между държавите и влизане на всички страни от ЕС в Шенгенската зона.

„На първо място трябва да засилим европейската търговска програма. Наистина, Европа е отворена към търговия, но това трябва да има реципрочност – трябва да получаваме толкова, колкото и даваме”. С тези думи Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия (ЕК), започна да излага петте приоритета за развитието на Европейския съюз (ЕС) в рамките на годишната му реч за състоянието на Блока.

„Търговията не е едно абстрактно понятие. Търговията са работни места, нови възможности за европейските предприятия, независимо дали са малки или големи. Всеки допълнителен милиард износ представлява 14 хил. допълнителни работни места в Европа”, каза още той.

Юнкер напомни, че с помощта на Европейския парламент (ЕП), Брюксел е сключил с Канада споразумение, което частично влиза в сила другата седмица. Освен това председателят на ЕК заяви, че ще поиска от правителствата на страните-членки на ЕС да одобрят официално започване на преговори за подписване на споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. „Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат”, добави Юнкер.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция с големи крачки се отдалечава от Европейския съюз (ЕС) и затова в близко бъдеще тя няма да стане член на Блока.

Юнкер разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган и правителството в Анкара за арестите на журналисти и определянето на европейски лидери за „фашисти и нацисти”. Според председателя на ЕК, позициите на Анкара „изключват членство в ЕС за Турция в обозримо бъдеще”.

В рамките на годишната си реч за състоянието на ЕС Юнкер също така заяви, че ще предложи създаването на Европейска агенция за киберсигурност, тъй като атаките в онлайн пространството по света се увеличават.

„Кибератаките понякога са по-опасни за стабилността на демокрациите и икономиките, отколкото оръжията и танковете”, каза той и добави, че кибератаките „не знаят граници и не пощадяват никого”.

По темата за мигрантите Юнкер коментира, че „Европа има колективна отговорност” да помогне за подобряване на условията за настаняване и задържане на бежанците в Либия. Председателят на ЕК заяви пред евродепутатите, че ЕС трябва да работи в близко сътрудничество с агенцията за бежанците на ООН, за да се увери, че тази „скандална ситуация” няма да продължи.

Брюксел бива подлаган на критики заради политиките на Либия, насочени към спиране на мигрантите да напуснат Африка и да преминат в Италия по море. Според правозащитници, миграните биват поставяни в капан в опасни бежански центрове с мизерни условия, които се намират в страна, разкъсвана от конфликт.

Принтирай